WINKELTAS

6 generaties

Johannes Wijdeman, geboren te Alkmaar op 21 april 1820, is de grondlegger van schoenhandel WIJDEMAN. Zijn laarzenmakerij ‘De Rode Laars’ was gevestigd  in de Boterstraat. Met zestien knechten was hij voor die dagen een grote werkgever. Zijn klanten kwamen niet alleen uit Alkmaar en verre omgeving, maar ook al van ver buiten onze grenzen. Zeelui, onder wie Russen, Noren en Italianen behoorden tot zijn vaste klanten. De zeelui kwamen via het Noord-Hollands kanaal en lieten zich op de heenreis de laarzen aanmeten die ze op de terugreis dan ophaalden.

Johannes Wijdeman werd opgevolgd door zijn zoon Lambertus Wijdeman (tweede generatie), die nu als schoenmaker het bedrijf verplaatste naar de Laat naast de Dominicuskerk. Intussen kwam confectieschoeisel op de markt en zijn vrouw begon geestdriftig met de verkoop ervan.

Hun zoon Johan Wijdeman (derde generatie) zag meer verkoopperspectief in de Schapensteeg (Magdalenenstraat). Hier begon hij op 8 maart 1899 een schoen­winkel onder de naam ‘Het Glazen Muiltje’. Deze zaak groeide uit tot een winkel van formaat, vermaard in de gehele kop van Noord-Holland.

In 1933 overleed Johan Wijdeman en werd de zaak overgenomen door  zijn 21-jarige zoon Lambertus Wijdeman (vierde generatie). Samen met zijn vrouw bouwde hij de winkel uit tot een speciaalzaak waar goed passend schoeisel, kwaliteit en service hoog in het vaandel stonden.

In 1961 kreeg hij hulp van hun zoon Marcel Wijdeman Marcel werd in 1974 eigenaar. Samen met zijn vrouw werkte hij aan verdere uitbreiding van de zaak.

In 2004 gaf Marcel Wijdeman (vijfde generatie) de schoenlepel door aan zijn zoon Ernst Wijdeman (zesde generatie), die als zesde generatie eigenaar werd.

Zes generaties Wijdeman staan garant voor goed passend en kwalitatief hoogwaardig schoeisel waarbij aandacht voor de moderne leest niet wordt vergeten.

Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.